Заповідник «Древній Звенигород» просить долучатись до створення цифрового архіву Звенигородської долини

Заповідник «Древній Звенигород» почав формувати цифровий архів. Ідея у тому, аби зібрати якнайбільше візуальної та аудіоінформації про історію території нинішнього Звенигорода та довколишніх сіл.

«Ми хочемо створити великий медіаархів з фотографій, відеоматеріалів та аудіозаписів, що пов’язані з історією Звенигорода. Окремою частиною архіву також будуть оцифровані документи, давні карти, видання тощо», – пояснює керівниця заповідника Наталя Войцещук.

Адміністрація заповідника звертається до усіх, хто має у своїх архівах фотографії, відео чи аудіозаписи, а також документи з історії сіл Звенигородської долини чи книги, надати можливість їх відсканувати чи скопіювати до архіву заповідника.

Передусім для архіву є цікавими матеріали до 2000 року. Однак адміністрація розглядатиме і документи та фото/відео/аудіоматеріали тощо, яким менше, аніж 20 років.

Заповідник «Древній Звенигород» створили торік у селі Звенигород, що в 20 км від Львова. Інституція опікується пам’яткою археології – територією княжого міста XI – XIII ст.

«Але ми не обмежуємось лише цим періодом. Нам цікава як давніша історія цієї території – ще до княжих часів, так і нова та новітня. У ХХ ст. Звенигород та довколишні села оминули масові переселення, які торкнулись багатьох інших населених пунктів. Для нас, науковців, це дуже цінно і дає шанс зібрати цікаві матеріали, які сьогодні, ймовірно, зберігаються у приватних архівах родин», – пояснила Наталя Войцещук.

У середньовіччі до міської урбаністичної структури літописного міста, окрім території нинішнього села Звенигород, також входили села Шоломинь, Відники, Гринів, Коцурів, Підгородище та інші.

Долучитись до створення архіву можна написавши листа на e-mail zvenyhorod.archive@gmail.com або повідомлення на сторінку у мережі Facebook.